Gratin dauphinois

Als het aan de dochters lag, aten we elke week gratin patatjes. Het is dan ook een heerlijk aardappelgerecht, maar ik hou het liever wat soberder op gewone dagen. Calorierijk, maar superlekker. Toch maar eens proberen...

Wat hebben we nodig:
  • 1.5 kg aardappelen, geschild, gewassen en in dunne plakjes gesneden
  • 2 teentjes look
  • boter
  • 200 ml melk
  • 200 ml room
  • verse thijm
  • 1 blaadje laurier
  • verse nootmuskaat
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een rechthoekige ovenschotel in met een beetje boter en een teentje look.
  • Schik de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de schotel en kruid elke laag af met peper en zout.
  • Druk elke laag goed aan.
  • Kook de melk/room met het teentje look, laurier, thijm, nootmuskaat, peper en zout. 
  • Zeef het mengsel over de aardappelschijfjes, tot ze net onder staan.
  • Bak de gratin 1u in de hete oven.
  • De aardappelen zijn gaar wanneer je er zonder probleem kan door prikken.
TIP:

Je kan de schotel nog rijker maken door elke laag aardappelen te bestrooien met geraspte kaas. Ook bovenaan strooi je kaas. Dat maakt het gerecht wel zwaarder en calorierijker.
De aardappelschijfjes mogen niet meer gewassen worden. Je hebt het zetmeel nodig om alles aan elkaar te laten kleven.

Reacties