Aardappelpuree met geitenkaas en gekaramelliseerde uienringen

Serieus. Wat kan er in godsnaam lekkerder zijn dan aardappelpuree met geitenkaas, versierd met die goudkleurige, boordevol smaak uienringen? Twee porties graag!

Wat hebben we nodig:
  • 30 gr boter
  • 1 eetlepel olie
  • 2 hele grote gele uien (of 4-5 kleine), gepeld en in fijne ringen gesneden
  • snuifje zout
  • snuifje kristalsuiker
  • 1.5 kg aardappelen, geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 350 ml light room (of 200 ml room 40% en 150 ml melk)
  • 30 gr boter
  • 1 teen look, gepeld en geplet
  • 1 laurierblad
  • 85 gr verse geitenkaas, type Chavroux
  • zout en zwarte peper van de molen
Hoe gaan we te werk: 
  • Het karamelliseren van de uien neemt wat tijd in beslag, maar het zal zo de moeite waard zijn.
  • Verwarm de boter met de olie in een Creuset pan op medium warmte.
  • Voeg de uiringen toe en roer ze voorzichtig door de vetstof zodat ze overal een laagje hebben.
  • Kruid met zout en suiker en laat de uien langzaam goudgeel worden. Ze zullen karamelliseren, dus nu en dan voorzichtig roeren zal ervoor zorgen dat ze niet aanbakken. Dit proces kan toch zeker 30 - 40 min duren. Als de uien te droog worden, voeg dan een beetje water toe om de pan te deglaceren.
  • Kook de aardappelen gaar en giet ze af.
  • Verwarm de room met de look, laurier en boter.
  • Laat de aardappelen nog even drogen op het vuur en pureer ze dan in een kom. Roer de warme room (gooi de look en het laurierblad weg) geleidelijk aan door de aardappelen. Misschien heb je niet alle vloeistof nodig. De puree moet romig en glad zijn.
  • Hou een deel van de uien apart en roer de rest door de puree. Verkruimel de kaas in de puree en roer alles mooi dooreen. Man man, wat een aroma!
  • Kruid met zout en zwarte peper van de molen.
  • Serveer de puree met de rest van de uien. Als je ze ondertussen nog niet opgesmikkeld hebt..
TIP:

Lekker met een stukje varkenshaas.
Voor mij is deze puree voldoende met een heerlijke postelein- of veldsla erbij.
Ik stoom graag mijn aardappelen. Op die manier slorpen ze geen water op en is de puree veel lekkerder.

Reacties