Pralines met pindakaas

Foto Cathy Van de Moortele
Telkens we in Amerika zijn, gaat de oudste dochter zich te buiten aan Reese's Peanut Butter Cups. Het zijn kleine chocolaatjes, gevuld met pindakaas. Ze is er weg van! Bij ons wel eens te verkrijgen bij Delhaize, in de Amerikaanse sectie, maar jammer genoeg veel te duur. Dan maken we ze toch gewoon zelf? Minstens zo lekker en je hebt er nog veel meer deugd van.

Wat hebben we nodig:
  • 200 gr BLOC chocolade, gehakt
  • 2 eetlepels kokosolie, gesmolten
  • 2 eetlepels pure cacao
  • 2 eetlepels smeuïge pindakaas zonder stukjes
  • 1 eetlepel kokosbloem
  • enkele druppels vloeibare zoetstof, type Natrena
  • extra pindakaas (ongeveer 2 eetlepels)
Hoe gaan we te werk:
  • Je hebt kleine silicone vormpjes nodig. Ik gebruik hiervoor een Tupperware vorm, de Crown Jewels. Spoel de vorm om met koud water en schud hem uit.
  • Leg een vel wax papier op je werkblad. 
  • Smelt 3/4 van de chocolade in een microgolfbestendig kommetje op laag wattage. Eens de chocolade helemaal gesmolten is, voeg je de rest van de chocolade toe. Roer goed tot een gladde chocoladesaus.
  • Giet de gesmolten chocolade in de holtes van de silicone vorm en draai de vorm om op een taartrooster boven het wax papier. Laat de vorm uitdruppen. Het teveel aan chocolade zal op het wax papier terecht komen en dat kan je nadien opnieuw gebruiken.
  • Gebruik een lang paletmes om de bovenkant van je vorm proper te maken, zodat er geen chocolade meer op de randjes zit.
  • Zet de vorm enkele minuten in de diepvriezer, zodat de chocolade kan opstijven.
  • Maak ondertussen de vulling: meng de gesmolten kokosolie met de cacao.
  • Roer de pindakaas en daarna de kokosbloem en zoetstof door de kokosolie en zorg dat alles netjes gemengd is.
  • Schep in elk chocoladevormpje een beetje pindakaas.
  • Giet de vulling er bovenop en zet de vorm even in de diepvriezer. De vormpjes mogen nog niet helemaal vol zijn, want er moet nog gesmolten chocolade bovenop.
  • Haal de vorm weer uit de vriezer.
  • Schraap de uitgelekte chocolade van het waxpapier, smelt ze opnieuw (indien nodig) en verdeel die over de opgesteven pralines.
  • Strijk alles glad met je paletmes, zodat je pralines straks netjes uit de vorm komen en er geen chocolade meer rond de holtes zit.
  • Zet de pralines minstens 30 min in de diepvriezer.
  • Ontvorm voorzichtig de chocolaatjes en bewaar ze in de koelkast of diepvriezer. Op kamertemperatuur zullen ze smelten. De beste ijspralines!
TIP:

Gebruik pindakaas met stukjes ipv gladde pindakaas als je graag wat crunch hebt. Of voeg nog aan elke praline een gezouten pinda toe.
Je kan ook aluminium praline vormpjes gebruiken. 

Reacties