Zachte pretzels

Foto Cathy Van de Moortele
Een hele tijd terug, waren we met vrienden in Oberhausen, Duitsland. De musical Elisabeth stond op het programma, het verhaal van Sissi, Kaiserin von Österreich. We hadden niet gegeten voor de show, maar ter plaatse werden er zachte pretzels verkocht. Het was toch wel ontzettend lang geleden dat ik die nog eens gegeten had, toch wel al meer dan 20 jaar. Toen kocht ik in New York mijn eerste zachte pretzel aan een kraampje bij The Statue of Liberty. Ik kreeg er mosterd bij en vond dat een heel verrassende combo, samen met die korreltjes zout op het bovenlaagje.
Ben jij eerder een zoete eter en hoef je geen zout en mosterd bij je pretzel? Ga dan voor kaneelsuiker, die je na het bakken op het boterlaagje strooit.

Wat hebben we nodig:
  • 240 ml melk
  • 1 zakje korrelgist
  • 45 gr lichtbruine suiker
  • 345 gr broodbloem + extra 
  • 60 gr boter
  • 1 koffielepel zout
  • 500 ml water, heet
  • 80 gr natriumbicarbonaat
  • grof zout voor de afwerking (of kaneelsuiker)
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de melk 40 sec in de microgolf of tot hij lauwwarm is.
  • Strooi de gist in de melk en laat hem schuimig worden worden.
  • Voeg de bruine suiker toe en 100 gr van de bloem. Roer alles mooi door elkaar.
  • Voeg 2 eetlepels van de boter toe, die je eerst gesmolten hebt. 
  • Doe alles in de kom van de Kenwood en voeg de rest van de bloem toe, samen met het zout.
  • Kneed het deeg tot het als een bal loslaat van de kom. Als het deeg te nat blijft, voeg dan een beetje extra bloem toe.
  • Kneed het deeg nog even verder op een met bloem bestoven werkblad.
  • Maak een bal van het deeg en leg die in een lichtjes ingevette kom. Dek af met een deksel en laat het deeg 1u rijzen op een warme plaats of tot in volume verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 230°C. Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en vet dat lichtjes in.
  • Klop je vuist in het deeg en kneed het even door op een licht bebloemd werkvlak. 
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. 
  • Maak van elk stuk deeg een lang touw. Neem daarvoor de uiteinden vast en draai de reep deeg zoals je een springtouw zou laten ronddraaien.
  • Vorm pretzels van het deeg: draai de uiteinden 2x rond elkaar en vorm zo de pretzel. Zorg dat de gaten in het midden groot genoeg zijn, want het bakken zal ze doen krimpen.
  • Los het natriumbicarbonaat op in het hete water. Zorg dat het water niet meer kookt, maar hou het wel goed warm op het vuur. 
  • Doop elke pretzel 30 sec in de oplossing en leg ze dan op de bakplaat. Gebruik hiervoor een schuimspaan. Dit zorgt voor zachte, taaie pretzels.
  • Bestrooi de pretzels met grof zout.
  • Bak de broodjes 10 - 12 min.
  • Smelt de rest van de boter en besmeer er de gebakken pretzels mee.
  • Als je geen grof zout gebruikt hebt, kan je de kaneelsuiker na het insmeren met boter op de gebakken pretzels strooien.
TIP:

Eet de pretzels dezelfde dag op, zo zijn ze het lekkerst!
Breek 20 gr verse gist in de lauwwarme melk ipv korrelgist te gebruiken.
De broodbloem zorgt voor zachte pretzels. Als je gewone bloem gebruikt, zullen je pretzels krokanter en harder zijn.
Je kan het deeg 12-15u laten rijzen in de koelkast en dan de volgende dag je pretzels bakken.

Reacties